Drs. Roel H. Smit-Muller

Drs. Roel H. Smit-Muller studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

Publicaties

Na een periode In het onderwijs begon ze te schrijven over kunstenaars, kunstenaarsgroepen en kunstenaarsfamilies. Vooral de Deventer schilders zoals Paul Bodifée, Jan Brugge, de kunstenaarsfamilies Korteling en Bokhorst waarvoor ze onderzoek en publicaties schreef, hadden haar speciale interesse.

Roel H. Smit-Muller

Het Bodifée boek werd uitgegeven in 2007 en was direct succesvol, ook al door de begeleidende expositie en zijn woonhuis en atelier dat bezocht kon worden.

Het boek over Jan Brugge was van een ander signatuur, daar hij veel jonger was en eigenlijk nog dichtbij. Vooral voor zijn pupillen aan het Deventer Geert Grote College was het boek een feest van herkenning.

De boeken over de kunstenaarsfamilies kregen een speciaal accent doordat er een brok toegepaste kunst in werd vermeld en vooral van meerdere telgen.

Overijssels Boek van het jaar 2014

Vermeldingswaard is dat het boek over de Deventer kunstenaarsfamilie Bokhorst in de categorie non fictie in aanmerking kwam voor een nominatie Boek van het jaar 2014.

Buiten Deventer waren het vooral de publicaties over Staphorst, t.w. Stien Eelsingh en Staphorst Verbeeld, toen en nu, alsmede de publicaties over Galerie Lenten in Epse, en de Collectie Nagelhout te Holten. De talrijke nevenfuncties zoals het inventariseren van kunstcollecties, lezingen en organiseren van exposities zijn een extra insteek.

Bernard Gerritsen

De kunstenaarspublicatie over Bernard Gerritsen is haar op het lijf geschreven vooral door zijn expressionistische oeuvre en talrijke interessante motieven.

De expositie die het AG Gerritsen bestuur zich voorstelt, zal zeker evenveel bezoekers trekken dan de exposities van bovengenoemde kunstenaars. Vaak een strategische en goede combinatie, waarbij de naam van de kunstenaar extra in het voetlicht wordt geplaatst.

Synopsis Gerritsen

sponsoring

Andere boeken van Roel H. Smit-Muller

Deze boeken zijn gepubliceerd en o.a. te vinden op bol.com.

Paul Bodifee Roel H. Smit-Muller

familie Bokhorst Roel H. Smit-Muller

Jan Brugge Roel H. Smit-Muller

familie Korteling Roel H. Smit-Muller